Partier & politikk

Flere av kompetansemålene går igjen i oppleggene, så her er det rom for å ta hensyn til elevenes interesser, hva som er aktuelt, eller se om det er noen av oppleggene som kan koordineres med arbeid i andre fag.

 
 

Kopling til læreplanen

I alle aktivtetskort finner du kopling til læreplanen med tydelig oversikt over kjerneelementet, kompetansemål, og grunnleggende ferdigheter i faget.

 

Er skating politikk?

Forskning viser at unge er interessert i samfunnssaker, uten at dette nødvendigvis kalles politikk. Dette skyldes at politikk er knyttet til noe negativt som voksne holder på med. Når unge deltar, brukes også andre kanaler enn valg- og partikanalen.

T35_midlertidig_46510915a4.jpg

Politisk forståelse og partivalg - før valget

Valgkampen og skolevalgkampen er en fin anledning til å la elevene utforske hverandres politiske engasjement og de politiske partiene.

etter-valget.jpg

Politiske prosesser - etter valget

Stemmene er talt opp, og stortingsmandatene er fordelt. Til stor glede for mange, og til skuffelse for andre. Så hva skjer egentlig nå?

T37_A1.jpg

Maktfordelingsprinsippet

For å sikre demokratisk styring blir makten delt mellom flere. Maktdelingen skal imidlertid utfordres på flere vis, og demokratisk styring kan ikke bli tatt for gitt.

T35_A2.jpg

Hatprat og konspirasjonsteorier som trusler mot demokratiet

Internett og nye digitale plattformer og apper gir flere aktører makt på en måte som aldri før har vært mulig. Aldri før har det vært enklere å si sin mening, diskutere med andre eller å slippe til flere ulike avsendere i et stadig større mediemangfold. Likevel fører også denne utviklingen med seg noen utfordringer for demokratiet.

T35_A3.jpg

Valg som påvirkningskanal for unge

Bør unge under atten år ha mulighet til å delta i demokratiet gjennom valgkanalen? Det finnes argumenter for og mot. La elevene utforske valgkanalen og gjøre seg opp en mening om hvorvidt den bør gjøres tilgjengelig for flere i samfunnet.