Idealsamfunn & polarisering

Flere av kompetansemålene går igjen i oppleggene, så her er det rom for å ta hensyn til elevenes interesser, hva som er aktuelt, eller se om det er noen av oppleggene som kan koordineres med arbeid i andre fag.

 
 

Kopling til læreplanen

I alle aktivtetskort finner du kopling til læreplanen med tydelig oversikt over kjerneelementet, kompetansemål, og grunnleggende ferdigheter i faget.

 
Tema_66_LEM.006.01.039.08.r_2.jpg

Norsk fascisme og antisemittisme

Hvilke konsekvenser fikk de ideologiske motsetningene på 1900-tallet? I det nye aktivitetskortet Idealsamfunn & polarisering kan elevene utforske kriger, konflikter, sosiale endringer og opprør i kjølvannet av de ideologiske motsetningene.

66_A2_1_digitalmuseet_Eva Jørgensen _0401-07515-crop.jpg

Historiebruk om andre verdenskrig

Hvordan er historien om andre verdenskrig blitt brukt i Norge? Hvem ble inkludert i historien, og hvem ble holdt utenfor? I aktivitetskortet Idealsamfunn & polarisering drøfter elevene begrepet «historiebruk». Målet er å sette kritisk søkelys på fortiden og reflektere over hva som kan skje når vi utelater sentrale hendelser og personer fra historiefortellingen.

67_A3_TASS_Contributor_GettyImages-522520424.jpg

Nye sider ved den kalde krigen

I aktivitetskortet Idealsamfunn & polarisering kan elevene utforske bakgrunnen for, og konsekvensene av, samfunnsidealene som preger USA, Sovjetunionen og deres støttespillere under den kalde krigen.

68_A2_Aage Storløkken_NTB_NTB_OFsh7g6musw.jpg

Kampen om idealsamfunnet

1900-tallet kjennetegnes av en kamp om ulike samfunnsmodeller. For mange sto kamp for en universell velferdsstat sentralt, og for disse var arbeid mot økonomiske forskjeller viktig. Andre ønsket behovsprøvde ordninger og mindre statlig innblanding.