Kamp & solidaritet

Flere av kompetansemålene går igjen i oppleggene, så her er det rom for å ta hensyn til elevenes interesser, hva som er aktuelt, eller se om det er noen av oppleggene som kan koordineres med arbeid i andre fag.

 
 

Kopling til læreplanen

I alle aktivtetskort finner du kopling til læreplanen med tydelig oversikt over kjerneelementet, kompetansemål, og grunnleggende ferdigheter i faget.

 
14a.PNG

Nye sider ved norsk klassekamp

Moderniseringen og urbaniseringen på 1800-tallet er med på å utvikle overgangen til et klassesamfunn, der privilegier er forbeholdt en liten gruppe i samfunnet.

14b.PNG

Radikal videodokumentar

I aktivitetskortet Kamp & solidaritet møter elevene mange organisasjoner og grupper som kjempet for sine demokratiske rettigheter etter 1814. I fordypningsoppgaven skal de lage en kortfilm om en av disse aktørene. La elevene bestemme selv hvilken aktør de vil arbeide med, eller fordel disse.

14c.jpg

Feministisk mobilisering

Kan gutter kle seg i kjole? Er det innafor at jenter røyker? Og er det plass til begge kjønn i skisporet? Her utforsker elevene feminismens fremvekst i Norge, samt hvilke spor vi finner etter 1800-tallets kamper i dag. Inviter elevene til å bli kjent med modige kvinner og menns oppgjør med samfunnets trange sosiale rammer.

14d.jpg

Parlamentarisme og unionsoppløsning

Mot slutten av 1800-tallet ble stadig flere misfornøyd med hvordan embetsmennene styrte Norge. Bøndene mente at lokalsamfunnene sine behov ikke ble hørt av Stortinget. Flere ønsket derfor at kommunene skulle få bestemme mer selv. Kravet om å flytte makt nedover nådde Stortinget.

mangfold.PNG

Perspektiver på mangfold

La elevene utforske muligheter og utfordringer ved kulturelt mangfold, med særlig vekt på norske myndigheters forhold til urfolk og nasjonale minoriteter på 1800-tallet.